AKÜ’DE “ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİ YASAMA VE DENETİM SÜREÇLERİNE KATILIM MEKANİZMALARINI ÖĞRENİYOR PROJESİ” PROGRAMI DÜZENLENDİ

Gözden kaçırmayın

AKÜ Mühendislik Fakültesi'nde AKÜ Mühendislik Fakültesi'nde

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Hukuk Fakültesinde Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yasama Derneği (YASADER) tarafından “Üniversite Gençliği Yasama ve Denetim Süreçlerine Katılım Mekanizmalarını Öğreniyor Projesi” programı düzenlendi.

 

Programın açış konuşmasını yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kütüphane ve Araştırma Hizmetleri Başkan Yardımcısı ve YASADER Başkan Yardımcısı Muaz Ayhan Işık, YASADER’in 2016-2017 yılında planladığı projenin son durağının AKÜ olduğunu söyledi, Işık, “Yasama Derneği 2003 yılında kurulmuş bir dernektir. Bu derneğin temel amacı yasama süreciyle ilgili bilgi sahibi olmak isteyen tüm gruplara yasama ve denetim süreciyle ilgili ayrıntılı bilgi vermektir. Bu kapsamda da ülkemizde üniversitelerimize ve sivil toplum kuruluşlarımıza bu tür eğitimleri verdik” dedi.

 

Teorik bir şey ifade etmiyor

 

AKÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Bayraklı ise yıllardır hukukun temel kavramlarını derslerde anlattıklarını ve işlerinin yasa ve kurallar olduğunu ifade etti. Bayraklı, “Derslerde mutlaka görüyorsunuz. Bir yasanın dili nasıl olmalıdır? Kapsamı nasıl olmalıdır? Bir yasa meclise nasıl gelmelidir? gibi soruların, cevabını uygulamalar aşamasında arkadaşlarımız canlı örneklerle sizlere verecektir. Kitapların arasında göremediğiniz şeyleri bugün burada görme şansınız olacak. Teorik olarak bilmek bir şeyi ifade etmiyor. Bu unutuluyor. Şimdi canlı olarak yaşayacaksınız ve çok güzel anı olarak sizlerde kalacak” diye konuştu.

 

600 milletvekili olacak

 

TBMM Yasama Uzmanı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Danışmanı Bahadır Yeşilırmak ise yaptığı konuşmada TBMM’nin Yapısı ve İşleyişi konusunda bilgiler verdi. Meclis’in yapısı ve işleyişi açısından temel kavramlar ve kurumların ayrımının iyi yapılması gerektiğini vurgulayan Yeşilırmak, “En önemli kavramlardan bir tanesi üye tam sayısı. Üye tam sayısı meclisin genel oyla seçtiği 550 milletvekili. Bu yeni anayasada 600 milletvekili olacak şayet halkımız tarafından onaylanıp meclisten geçerse. Üye tam sayısının olmasının esprisi şu, mecliste bazı şeyler üye tam sayısının oranlanmasına bağlanmıştır. Üye tam sayısının salt çoğunluğunun gerçekleştiği durumlar vardır. Üye tam sayısının 1/10’unun gerektiği durumlar vardır” ifadelerini kullandı.

 

Yasama Dönemi ile Yasama Yılı’nın karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Yeşilırmak, “Bir yasama dönemi iki seçim arası sürüyor. Artık o seçimler erken seçim ve zamanında olması gereken seçime göre süresi değişiklik gösterebiliyor. Dönem önemli bir kavram. Meclisin tutanakları olsun başka türlü kaynakları olsun dönem olarak ifade ediyoruz. Yasama yılı ise normal bir takvim yılı değil. Yasama yılı 1 Ekim’de başlar. 30 Eylül’de sona erer” dedi.

 

Programda, TBMM İç Denetçisi Ahmet Yüksel, “Kanun Yapım Süreci”, TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkan Yardımcısı Ahmet Bozkurt ise “Parlamenter Denetim “konularını anlattı.

 

Programa öğretim elamanları ve öğrenciler katıldı.