Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanlığı tarafından düzenlenen panelde “Türk Kültürü ve Milli Sinema” Eğitim Fakültesinde anlatıldı.

 

Panelin açış konuşmasını yapan AKÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turan Akkoyun, geleneksel olarak devam ettirdikleri şehirle bütünleşme etkinliklerinden birini daha gerçekleştirmekten mutlu olduklarını ifade etti. Dünya ve Türk Sinema tarihi hakkında bilgiler veren Akkoyun, “1896 yılında dünyada sinema başladı. Aynı yıl 27 gün sonra II. Abdülhamit sinemayı Türkiye’ye getirdi. II. Meşrutiyet döneminde Enver paşa ve Cumhuriyet Döneminde de Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Paşa’nın girişimleriyle Türk sineması doğdu. Türk sineması oldukça renkli, hareketli, bir o kadar da uzak bizim içimizde bir uhde olarak gelişmiştir. 300 üzerinde yönetmenimizin olduğu biliniyor. Türk sinemasına hizmet eden herkesi buradan anmak istiyorum” diye konuştu.

 

Milli sinema akımının öncüsü ve lideri

 

 AKÜ olarak Yücel Çakmaklı gibi bir sinema adamının Afyonkarahisar’da yetişmiş ve Türk Sinemasında yer edinmiş olmasından gurur duyduğunu ifade eden Akkoyun, “Bu yüzlerce yönetmenin arasında Afyonkarahisar Bolvadin’den çıkıp 1964 yılında yazdığı bir makale ve 5 yıl sonra da bir film çekmiş. Ardından devam ettiği eserleri ve yetiştirdiği sanat adamlarıyla Türkiye’de bize ait yani Türklük, İslamiyet, Allah inancı içeren bir milli sinema akımının öncüsü ve lideri oldu. Türk kültürü ve Milli sinema başlıklı etkinlikle onu da burada anmış olacağız” dedi.

 

Panelin moderatörü olan AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Kula Demir yaptığı konuşmada 1960 yıllarda sinemanın çok önemli olduğunu pek çok kişinin bilmediğini söyledi. Demir, “1960’lardan bahsediyoruz çok arkadaşımız 1960’larda sinemanın bu kadar önemli olduğunu bilmiyor olabilir. TRT ilk yayınlarına 1969’da başlıyor. Bunlar deneme yayını. Anadolu’da yaygınlaşması 1975’leri buluyor” dedi. Bir kültürü aktaracak, devam ettirecek ya da haber verecek radyo ve sinema gibi kitle iletişim araçlarının olduğunu belirten Demir, “Rusların ve Almanların çok etkili bir propaganda aracı olarak sinemayı kullandıklarını biliyoruz. Özellikle 2. Dünya Savaşında Almanların kullandığını biliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Toplumsal gerçekçilik akımı önemli

 

Muhsin Ertuğrul ile başlayan bir tiyatrocular dönemi olduğunu tiyatro gibi sinema filmlerinin olduğunu ve bunların sinema filmi olmayacağını söyleyen Demir, “Kamera bir yerde duruyor ve gerçekten tiyatro sahnesine girip çıkar gibi çerçeveye girip çıkan insanlar var. Bu uzunca bir süre devam ettikten sonra Türk sinemasında geçiş dönemi ve sinemacılar dönemi olarak adlandırdığımız dönemler geliyor. Bu dönemlerde de toplumsal gerçekçilik akımı önemli. Toplumsal gerçekçilik akımının önemi aslında köy romanlarına, köy ile ilgili bir edebiyatın oluşmasına da dayanıyor” şeklinde konuştu.

 

Demir sözlerine şöyle devam etti:

 

“Yani o zamana kadar Hollywood’dan esinlenen, Mısır sinemasından esinlenen Türk sineması daha gerçekçi filmler çekmeye çalışıyor. Daha gerçekçi filmler çekmeye çalışırken de 1960 ihtilalinden ve 1961 anayasasından oluşan görece diyeyim, daha rahat bir düşünce ortamında insanlar farklı görüşlerini ifade etmeye başlıyor. Bu görüşler içinde de toplumsal gerçekçilikten sonra ulusal sinema akımı, milli sinema akımı ve devrimci sinema akımı diyebileceğimiz akımlar ortaya çıkıyor.”

 

 Panelde, AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Radyo Sinema ve Televizyon Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Onur Erkan “Yücel Çakmaklı’nın Hayatı Film Anlayışı, Film Dili ve Filmografi”, AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Cansu Erdoğan, “Milli Sinema İçinde Güneş Ne Zaman Doğacak”,  AKÜ  Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğrencisi Atike Boyracı, “Milli Sinema İçinde Danimarkalı Gelin “Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğrencisi Güleren Şişik, “Milli Sinema Bakış Açısıyla Diriliş Ertuğrul” başlıklı  sunumlarını yaptılar.

 

Panele, AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Kula Demir, AKÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turan Akkoyun, AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Arş. Gör. Dr. Sena Coşkun, AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi ve AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları ile öğrenciler katıldı.