Geleceğn teminatı çocukların bilgi ve becerilerini arttırarak başarılı olmaları, kendilerini daha iyi ifade ederek geleceğe emin adımlarla ilerlemeleri ile kendilerine ve çevrelerine faydalı bireyler olabilmeleri için yapılan etkinlik ve yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ile onlara destek olan öğretmen ve görevliler ödüllendirildi.

 

Vali Mustafa Tutulmaz’ın katılımıyla Afyon Lisesinde düzenlenen ödül törenine İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, okul idarecileri, öğretmen, öğrenci ve veliler katıldı.

 

Geleceğe şekil verecek olanlar gençlerdir

 

Ödül töreni öncesinde konuşan ve eğitimin bir toplumun geleceğini kuran temel bir yapı olduğunu vurgulayan Vali Mustafa Tutulmaz: “Güzel bir ortamda güzel bir etkinlikteyiz. Güzelliği şu bir emek verildi, yıl boyu çalışıldı ve bu emeğin karşılığında bir sonuç elde edildi. Bu sonuç hem kamu, hem müdürler, hem de idareciler tarafından takdir edildi. Bu da önemli bir sonuçtur. Eğitim bir toplumun geleceğini kuran temel yapıdır. Toplumu oluşturan bireylerin gerek akademik anlamda, gerek bilgi birikimi ile ya da bu tür yarışmalar ve programlarla becerileri geliştirilecek ve toplum şekillenecektir.  Geleceğe şekil verecek olan gençlerdir. Eğer gençlerimiz aldıkları eğitimleri ileride farklı şekilde kullanabilirse bu toplum daha iyi bir konuma gelecektir” dedi.

 

Dersleri ve kişisel gelişimi birlikte yürütün

 

Dersler ve sosyal etkinliklerin dengeli bir şekilde yapılması gerektiğine dikkat çeken Vali Mustafa Tutulmaz: “Toplumumuzda şöyle genel bir algı var. Derse girmek, sınava girmek ve bu sınavları geçmek yeterli. Ondan daha ilerisine gerek yokmuş gibi bir algı var. Ancak batı toplumlarında ve diğer gelişmiş toplumlarda dersler sadece işin bir parçasıdır. Bunun dışında sosyal aktiviteler, kitap okumalar, yarışmalara katılmalar yani kişisel gelişimi sağlayan etkinlikler, çalışmalar daha ön plandadır. Bunun aslında dengeli şekilde götürülmesi lazım. Bir taraftan okulumuza giderek dersleri yeterince takip edip bilgiler elde etmemiz lazım. Bir taraftan da kişisel gelişimimizi sağlamamız lazım. Eğer toplumu iyi tanımadan, toplumun değerlerine sahip olmadan aldığınız bilgilerle daha sonra bir meslek sahibi olursanız o mesleğin sadece bir kısmını yerine getirmiş olursunuz. Ancak toplumun ihtiyacını karşılayacak şekilde bir görev yapamayabilirsiniz” diye konuştu.

 

Rekabet edebildiğimiz ölçüde geleceğimizi kendimiz kurarız

 

Kitap okumanın önemini bir kez daha dile getiren Vali Mustafa Tutulmaz: “Her fırsatta şunu dile getiriyorum; kitap okuyun. Çünkü kitap okumadan kişisel gelişimi sağlamamız ve bilgi birikimimizi geliştirmemiz mümkün değildir. Kitap okuma üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğünce ve zaman zaman da ilçelerimizde uygulanan projeler var. Bu projelerden de verim aldığımızı düşünüyorum. Okul ziyaretlerine gittiğimde özellikle kitap okunup okunmadığını anlamaya çalışıyorum. Çünkü kitap okumadan geleceği kurmamız, geleceği hayal edebilmemiz, farklı bakış açıları oluşturabilmemiz mümkün değildir. Çağımız artık rekabet çağı. Biz ne kadar rekabetin içerisinde olabilirsek geleceğimizi kendimiz kurarız. Eğer biz bu rekabetin içerisinde olmazsak bize başkalarının söylediklerini yapmak düşer. Başkalarına tabi olmak düşer. Eğer başkalarına tabi olarak yaşamayı kabul edebiliyorsak okumayalım, sokakta rahatça gezelim. Farklı düşünüyorsak, yöneten, karar veren, geleceğe yön veren biz olalım istiyorsak daha fazla kitap okumalı ve daha fazla kişisel gelişime önem vermeliyiz” ifadelerini kullandı.

 

Kitap Fuarı’nı kalıcı hale getirelim

 

Geçtiğimiz aylarda ilki düzenlenen Kitap Fuarı’nı hatırlatan ve bu konuda Afyonkarahisar halkı ve eğitim camiasına teşekkür eden Vali Mustafa Tutulmaz; “Geçtiğimiz ayda Kitap Fuarı yaptık. Ben Afyon halkına, öğretmenlerimize ve öğrencilere çok teşekkür ediyorum. Güzel bir kültür şöleni içerisinde bir fuar organizasyonu oldu. Yapılan kitap fuarları içerisinde elle gösterilecek bir fuar olduğunu, fuara katılanlar izah ettiler. Demek ki ilimizde böyle bir fuara ihtiyaç varmış. Bu tür eksiklik yaptığımız çalışmayla giderilmiş oldu. Bu tür etkinliklere toplum olarak ne kadar sahip çıkarsak o kadar kalıcı olur ve devamı gelir. Bu yılki desteğiniz için teşekkür ediyorum ve bundan sonraki yıllarda da bu fuara katılmanızı, kitap almanızı ve oradaki yazarların söyleşilerinden faydalanmanızı istiyorum" dedi.

 

Akademik başarımızı daha da artırmalıyız

 

İlimizin akademik başarısına da değinen Vali Tutulmaz: “Çevre illere göre akademik başarı anlamında sıkıntımız var. Bunu aşmamız gerekiyor. Kısa vadede, orta vadede, uzun vadede bu sorunu aşmaya yönelik planlarımızın olması ve bu doğrultuda çalışmalarımızın olması gerekiyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu hedefimize ulaşmış oluruz. Bu yarışmalarda emeği geçen ve katılan herkesi tebrik ediyorum. Başarılar elde etmek elbet kolay değil. Ben bu tür çalışmaların farklı şekillerde artarak devam etmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

 

Daha sonra Vali Mustafa Tutulmaz ve protokol üyeleri tarafından 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında okullarımızın katıldığı etkinlikler ve yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ile katılım ve destek sağlayan öğretmen ve görevlilere ödülleri verildi.

 

Ödül töreni programı kapsamında sırasıyla; TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Finaline katılan 13 projenin sahibi, 11 öğretmen ve öğrenciye, TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Finaline katılan 9 projenin sahibi 9 öğretmen ve 14 öğrenciye,  37 okulun katılımıyla bu yıl ilk defa yapılan Liseler Arası Bilgi Yarışmasında dereceye giren okullara ödüllerinin verilmesi ayrıca yarışmalarda görev alan 49 öğretmene hediyelerinin verilmesi ve yarışmaya katılan 148 öğrenciye,  40 okulun katılımıyla il geneli düzenlenen Münazara Liginde dereceye giren okullara ödüllerinin verilmesi, Münazara maçlarında jüri olarak görev yapan 26 öğretmene hediyelerinin verilmesi, Münazara Ligine katılan 160 öğrenciye, TÜBITAK 4006 Bilim Fuarı düzenleyen 43 okulun fuar danışman öğretmene hediyeleri verildi.

 

Vali Mustafa Tutulmaz program öncesinde Afyon Lisesi’nde bulunan ‘Afyonkarahisar İl eğitim Tarihi Müzesi’inde incelemelerde bulunarak, müze hakkında bilgiler aldı.