AFYONKARAHİSAR VALİLİĞİ İl Dernekler Müdürlüğü’nden “Dernek Beyannameleri” ile ilgili yazılı basın açıklaması;

“Afyonkarahisar’daki  5253 Sayılı Dernekler Kanunu’na göre kurulu ve faaliyette bulunan derneklerin, aynı Kanun’un 19. maddesi ile Dernekler Yönetmeliğinin 84. maddesi uyarınca her yıl olduğu gibi bu yılda, 2017 yılı içerisindeki faaliyetleri konusunda düzenleyecekleri Dernek Beyannamesini NİSAN ayı sonuna kadar İllerde Valilik Makamına (İl Dernekler Müdürlüğü), İlçelerde bulunan derneklerimizin ise İlçe Kaymakamlıklarına (Dernekler Bürosuna) vermeleri gerekmektedir.

 

Dernekler Yönetmeliğinin 96. maddesinde “Elektronik ortamda gönderilen beyanname ve bildirimler ile kağıt ortamında gönderilen beyanname ve bildirimler arasında hukuki sonuçları itibariyle hiçbir fark bulunmamaktadır. Kullanıcı kodu, parola ve şifre kullanmak suretiyle elektronik ortamda doldurulmuş ve onaylanmış beyanname ve bildirimler, dernek tarafından verilmiş beyanname ve bildirimler olarak kabul edilir.” hükmü mevcut olduğundan DERBİS sistemi üzerinden süresinde beyanname bildirildiğinde İl Dernekler Müdürlüğü veya İlçe Kaymakamlıklarına bir suretinin kağıt ortamında getirilmesine gerek bulunmamaktadır.

 

Dernekler Yönetmeliğinin 96. maddesi gereği Bilanço esasına göre defter tutan dernekler ile kamu yararına çalışan dernekler beyannamelerini Dernekler Daire Başkanlığının web sayfası üzerinden (DERBİS), kullanıcı adı ve şifresini kullanarak doldurmak zorundadırlar.

 

Dernek beyannameleri 30 Nisan 2018 tarihine kadar alınacak olup, bu tarihe kadar beyanname vermeyen derneklerin yönetim kurulu başkanları hakkında, 5253 Sayılı Dernekler Kanunu’nun 32. maddesi (l) fıkrası gereği idari para cezası uygulanacaktır.

 

Dernek Yetkililerinin dikkatine.”