Afyonkarahisar' da ilk defa okul öncesi dönemde bilgisayar kullanmadan kodlama eğitimi verildi.

Gözden kaçırmayın

AKÜ Mühendislik Fakültesi'nde AKÜ Mühendislik Fakültesi'nde



Afyonkarahisar' da ilk defa okul öncesi dönemde bilgisayar kullanmadan kodlama eğitimi verildi. Nasreddin Hoca Anaokulu tarafından oluşturulan Bilgisayarsız Kodlama Oyun Seti ve okul bahçesinde ayrılan kodlama alanı ile öğrencilere temel düzeyde kodlama eğitimi verilmektedir.



Proje ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Nasreddin Hoca Anaokulu Müdürü Nurşen TEZGİDEN " Bilişim çağının gerekliliklerinden yola çıkarak eğitimde geleneksel yöntemler dışında öğrencilerimize farklı yöntemler kullanarak öğrenme ortamı sunmanın daha hızlı ve kalıcı davranış değişikliği oluşturacağını düşündük. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün 'Afyon Kodluyor' projesi ile de desteklediği projemize başlamadan önce çocuklara küçük yaştan itibaren algoritmik düşünme becerisini kazandırmak ve bununla birlikte eğitim ortamında oyunla öğrenmeyi daha etkili ve kalıcı hale getirerek tüm gelişim alanlarına olumlu katkı sağlamak amacı ile ne yapabiliriz sorusuna cevap aramak için araştırma ve gözlemler yapıldı. Çocuklar bu yaşta soyut düşünme becerisini kazanamadıkları için kodlama eğitimin oyun ile desteklenerek somut materyaller ile verildiğinde daha kalıcı öğrenmenin gerçekleştiği görüldü. Öğrencilerimizin günlük hayatta farklı düşünme tekniklerini kullanmasına olanak sağlayacak oyun ve eğlence ortamı sunarak öğrenmesini kolaylaştıracak nitelikte ahşap kod blokları ve materyaller ile görsel programlama yapabilecekleri Bilgisayarsız Kodlama Oyun Seti oluşturuldu. Yine okulumuz bahçesinde oluşturulan Kodlama Alanı doğal alan sunması ve fiziksel aktivite ile çocuklarımızın motor koordinasyonlarını geliştirerek bilişsel gelişimlerinin de zenginleşmesine katkıda bulunan önemli bir destektir.



Afyonkarahisar' da belki Türkiye' de ilk olan Bilgisayarsız Oyunlaştırılmış Kodlama Seti ve Kodlama Bahçesi projesi ile ülkemizin 2023 hedefleri arasında olan bilişim alanında söz sahibi olma gayreti içinde çalışmalarımız devam edecektir." dedi.

 

İl Milli Eğitim Müdürü Metin YALÇIN, " Kodlama eğitimine erken yaşlarda başlanması gerekmektedir. Hayatın başlarında kodlamayı öğrenen öğrencilerin, programlamanın arkasındaki mantık ve ileri düşünceyi daha derin ve daha kapsamlı bir şekilde kavrar. Yaşamın erken dönemlerinde bir dil öğrenmek gibi, gelişimin başlarında bu tip düşünceyi öğrenmek ve uygulamanın, çocuğun beynini halen gelişmekte olan haliyle etkiler. Bu nedenle, erken öğrenenlerin bu alanda daha fazla başarı elde ettiğini, ancak çocuklarımızın bu eğitim yolculuğuna başlaması için süreci eğlenceli ve etkileşimli bir hale getirmemiz gerekmektedir. Müdürlüğümüzün Afyon Kodluyor projesi kapsamında başlatılan kodlama eğitimini okul öncesi ve ilkokul 1-2 düzeyi gibi küçük yaş gruplarında da yaygınlaştırmak için , müdürlüğümüzce çalışmaları ayrıca başlatılan Kodlama Eğitim Robotunu, yakın zamanda ilimizdeki tüm okul öncesi kurumlara tanıtımlarının yapılıp, paylaşılacaktır." dedi.