Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürü Şimşek:  "Orman zararlıları ile mücadelede ilaç kullanımı, zararlı böcekler kadar diğer canlılara da zarar veriyor. Bunu engellemek için biyolojik mücadele yöntemlerini kullanıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında çam kabuk böceği ve çam kese böceği ile mücadele etmek için kırmızı orman karıncaları kolonilerini taşıyoruz"

 Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürlüğü tarafından orman zararlıları ile biyolojik mücadele çalışmaları kapsamında yaklaşık 700 bin kırmızı orman karıncası 7 farklı genç orman bölgesine taşındı.

Sabah saatlerinde karıncalar harekete geçmeden yapılan işlemde, özel kıyafetler giyen ekipler her koloniden 100 bin karınca ile 5 kraliçe karıncayı tahta kutular ve kavanozlarla yeni yerlerine nakletti.

Karıncaların genç orman bölgelerinde çam kabuk böceği, çam kese böceği ve keneyle biyolojik mücadele yapacağı belirtildi.

Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürü Esat Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ormanların yok olmasına neden olan çam kabuk böceği ve çam kese böceği ile biyolojik mücadele kapsamında kırmızı orman karıncası transplantasyonu gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kırmızı orman karıncalarının etcil bir karınca türü olduğunu ve ormanda bulunan böceklerle beslendiğini vurgulayan Şimşek, bu karıncaların biyolojik mücadelede önemli rol oynadığını aktardı.

Şimşek, ilaçla mücadelenin doğaya yararlı böceklere de zarar verdiği için tercih edilmediğine dikkati çekerek, "Doğaya uygun koruma çalışmaları yapmak zorundayız. İlaçla mücadele yaptığımız zaman, zararlı böceklerle beraber, ormanda bize faydalı olan böcekleri de yok ediyoruz. Böceklerle birlikte kuşlar, onları yiyen yaban hayvanları ve arılar da bu ilaçlamadan etkileniyor. Biyolojik zincir kırılmış oluyor." diye konuştu.

Karınca taşıma yöntemi ile biyolojik mücadelenin Orman Genel Müdürlüğü tarafından 30 yıldır uygulandığını ve son 10 yıldır da yatırım programlarında yer aldığını ifade eden Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Afyonkarahisar İşletme Müdürlüğü olarak bu yıl 7 bölgeye karınca taşıma işlemi yaptık. İmralı bölgesindeki 1500 metre rakımdan, Köroğlu Beli'nin Bayat ilçesi tarafında bulunan 1350 metre rakımlı genç ormanların bulunduğu alana 3 taşıma işlemi yaptık. Bunun yanında Emirdağ Orman İşletme şefliği bölgesinde yer alan Emirdağ Kent Ormanı’na da 4 koloni taşıması gerçekleştirildi. Karınca taşıma işlemi yapılırken, koloninin bakısına, rakımına, güneşlenme süresine, fizyolojik ve topografik özelliklerine bakıyoruz. Taşınacak bölgenin rakımının daha düşük olmasına özen gösteriyoruz. Rakımı düşük olan yerlerde güneşlenme süresi uzun ve ılıman hava olduğu için çalışma süresi yüksek oluyor. Daha çok yiyecek bulmak zorunda olan karıncalar zararlı böceklerle daha fazla mücadele ediyor."

- Taşınan koloniye şeker desteği veriliyor

Şimşek, taşınan kolonilerin takibinin de yakından yapıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Taşıdığımız karınca kolonisinin o bölgede yuvalanma yapması için karıncalara destek oluyoruz. Bulundukları bölge 4-5 ay boyunca koruma altına alınıyor. Etrafını dikenli telle çeviriyoruz. Yeni yerlerine uyum sürecinde yiyecek bulmalarını ve yollarını oluşturmalarını kolaylaştırmak için yuvaya şeker bırakıyoruz. Ormancılarımız yuvaların kontrollerini düzenli olarak yapıyor. Karıncalar, ağaç kabuklarına yerleşerek dikey su kanallarına zarar verip kurumasına yol açan kabuk böceği ile mücadelenin yanında yerleşim yerlerine yakın bölgelerde ve mesire alanlarına yakın yerlerde kene ile mücadelede de etkin rol oynuyor."