rn(ALMANYA-İSVİÇRE-FRANSA) 9-13 OCAK 2018 EVREN’İN OLUŞUM DENEYİ CERN’E YOLCULUK EĞİTİM PROGRAMI

Gözden kaçırmayın

AKÜ Mühendislik Fakültesi'nde AKÜ Mühendislik Fakültesi'nde

Afyon ve Kütahya Doğa Koleji olarak Bu yıl Bilimsel araştırmaların merkezi haline gelen CERN’e yolculuk yapıyoruz.

 

CERN, Türkçesi Nükleer Araştırmalar Avrupa Konseyi anlamına gelen, Fransızca ConseilEuropéen pour la Recherche Nucléaire sözcüklerinin kısaltmasıdır. Bu kurum, İsviçre ve Fransa sınırında yer alan dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarıdır. 1954 yılında 12 ülkenin katılımıyla kurulmuş olan CERN‘ün günümüzde 20 asil üyesine ilaveten Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 3 ortak üyesi ve 4 adet gözlemci ülke statüsünde üyesi vardır. Türkiye 1961 yılında gözlemci üye statüsünde iken 2015 yılında ortak üyeliğe geçmiştir.

 

Şimdiye kadar CERN tarafından yapılan en büyük buluş Higgs Bozonunun bulunmasıdır.

 

Cern programı hakkında bilgi veren Afyon Doğa Koleji Ortaokul Müdürü Deniz DİKBAŞ, Cern Programımız 5 gün 4 gece olarak gerçekleşeceğini ve Programın ana amacının C.E.R.N araştırmaları hakkında bilgi sahibi olmak olduğunu ifade ederek en küçük yapı taneciği olan Atom üzerine yapılan bir dizi deneyi yerinde gözlemlemiş olacaklarına vurgu yaptı. Okul olarak amacımız öğrencilerimize bilimsel araştırma yöntemlerini yerinde anlatarak öğrencilerimizin bilime ve hayata bakış açılarını olumlu yönde değiştirmektir. Yaparak ve yaşayarak öğrenmenin önemine vurgu yapan DİKBAŞ bilimsel düşünebilen bireyler ile ancak Ülkemizi kalkınmış ülkelerle yarışır hale getirebiliriz Doğa Koleji olarak ana felsefemizin ‘Dünya vatandaşları’ yetiştirmek olduğunu bunun da bu tür projeler ile çok daha mümkün olduğuna inanmaktayız. Programda İsviçre – CERN’ dışında öğrencilerimize Almanya ve Fransa’yı da görme ve tanıma imkanları sunacağız Örneğin Disneyland, Cenevre Gölü ve çevresi, Birleşmiş Milletler ziyareti, Lozan Panaromik şehir ziyareti, Montrö, Mont Blanc köprüsü, Nestle Çikolata fabrikası, EYFEL kulesi, Zürih ETH Üniversitesi, FIFA Binası, Mercedes Müzesi, Porsche Müzesi gibi çok sayıda gezilip görülmesi gereken yerleri de öğrencilerimiz ile görmüş ve yaşamış olacağız. Eğitim programımızın bilimsel ayağının dışında ayrıca öğrencilerimize yurt dışı eğitim algısı hakkında bilgi sahibi yapmak, tarihe tanıklık yapmış olan Lozan ve Montrö şehirlerini gezip tarihsel olgular hakkında bilgi sahibi yaparak yerinde öğrenme güdüsünü pekiştirip öğrencilerimizin akademik kariyerlerinde gelişim sağlamaktır.

 

Programımıza Afyon ve Kütahya Kampüslerimizden 30 öğrenci 5 öğretmen katılım sağlayacaktır. Afyon kampüsümüzden Fen ve Teknoloji Öğretmenlerimiz sayın Arife Eken ve Feyzullah Bayram, İngilizce Öğretmenimiz Sayın Nedime Okçu, Kütahya kampüsümüzden Fen ve Teknoloji Öğretmeni sayın Tuba ŞİMŞEK, Fizik Öğretmeni sayın Ahmet EFEDAYI programa katılım göstereceklerdir.