Afyonkarahisar Sanayicileri ve İşadamları Derneği tarafından iftar programı düzenlendi. İftar programına Vali Mustafa Tutulmaz, Milletvekilleri Hatice Dudu Özkal, Burcu Köksal, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Özdemir Şan, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, İl Jandarma Komutanı Albay Orhan Sırma, İl Emniyet Müdürü Fahrettin Şen, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, işadamları ve diğer davetliler katıldı.

 

Gerçekleştirilen iftar programında konuşan AFSİAD Başkanı Hüseyin Şehitoğlu:  “Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği olarak çok önemli bir dönüm noktasında olduğumuzu düşünüyoruz. Biz, Afyonkarahisar’ın özetiyiz Sayın Valim. Burada görmüş olduğunuz birbirinden değerli sanayici işadamları, Afyonkarahisar’ın ülke ekonomisine istihdamına olan katma değerini kazandırıyorlar. Amacımız, birlik ve beraberlik içerisinde vatanımıza, milletimize ve memleketimize hizmet verebilmek. Bu noktada bizler vatanına, memleketine, milletine hizmet etmeyi gayet edinmiş sanayici işadamları olarak ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasında bir yanda ömrünün başındaki fidanları sularken, diğer yanda asırlık çınarları korumak bizler için ağır bir sorumluluktur. Bizler, vatanını ve milletini seven sanayici işadamları olarak memleketimizi yeşertip geliştirmeye, tarihimiz boyunca da sahip olduğumuz değerleri korumaya da adadık kendimizi” dedi.

 

Sınır tanımadan ülkenin hayallerine ulaşması adına vatan millet sevgisi içerisinde uyumlu bir şekilde çalıştıklarını ifade eden Şehitoğlu: “Her ne kadar sınırlarımız farklı olsa da emek ve gayret ile bir aradayız. Çünkü biz, 80 milyonun tek yürek olduğunu biliyoruz. Bu gaye içerisinde önümüzdeki günlerde yaşayacağımız olan seçimlerin de memleketimize, vatanımıza ve tüm dünyaya hayırlı olmasını diliyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

Ramazan Ayı’nın birlik, beraberlik ve huzur içerisinde geçmesi temennisinde bulunan ve İl Emniyet Müdürü Fahrettin Şen’in Afyonkarahisar’dan ayrılışına değinen Hüseyin Şehitoğlu: “Ramazan ayı birlik, beraberlik, kardeşlik ruhunun daha da canlandığı ve daha perçinlendiği günler. Bu arada bildiğiniz üzere sıkıntılı bir süreçte zaman geçmez. Uzun bir süre Emniyet Müdürümüz ile beraber Afyonkarahisar’da o sıkıntılı dönemi hep beraber atlatmaya gayret ettik. Bu dönem içerisinde Emniyet Müdürümüzün dirayetli cesaretli ve içten çalışmalarına her zaman destek olduk, destek olmaya da devam edeceğiz inşallah. Kendisi özüne dönüyor Kazakistan’a gidiyor biliyorsunuz kendisine çalışma hayatında başarılar diliyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Ramazan Ayı münasebeti ile her yıl bir temanın gündeme getirildiğini ve bu ayki konunun israf olduğunu belirten Afyonkarahisar Müftüsü Şükrü Kabukçu ise: “Her yıl Başkanlığımız, Ramazan Ayı’nda bir tema işliyor ve toplumun gündemine taşıyor. Bu yılda ‘Dünyamız İsraf Olmasın’ başlığı ile belki her birimizin hayatında yer alan günlük konuşmalarımızda hayata ait her şeyi israf etmemek adına tedbir alıyoruz. Devlet kurumları tedbir alıyor, özel sektör kurumları tedbir alıyor fakat buna rağmen elbette ki yapacak çok işimiz olduğu muhakkaktır.  Sözlükte sınırı aşmak, aşırı gitmek, aldatmak, gafil ve cahil olmak gibi anlamlara gelen ve seraf kökünden gelen israf kelimesi dini literatürde ister ifrat ister tefhim türünden olsun her türlü aşılı ifade için kullanılmış olan bir kavramdır. Bu bağlamda harcamalarda saçıp savurmak ve yeme içme de sınırı aşmak israf olduğu gibi inançsızlık, şirk, zulüm, hayâsızlık ve hatta dinde aşırlıkta israf olarak nitelendirilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Kuran-ı Kerim’den israflık ile alakalı bir ayete de değinen Müftü Kabukçu: “Kuran-ı Kerim’de buyuruyor ki; ‘Ey Âdemoğulları, her namaz kılacağınızda güzelce giyinin, yiyin içi fakat israf etmeyin çünkü Allah israf edenleri sevmez ayetinde yeme içme de haddi açmak israf olarak nitelendirildiği gibi, inkârda ve günahta sınırı aşan, Rabbi’ni Ayetlerine inanmayanları işte böyle cezalandırır.’ Şeklinde ahret azabı ise elbette daha şiddetli olacaktır’ ayetinde küfür ve isyan aynı şekilde israf olarak tanımlanmıştır. Biz, genelde israfı ekmek israfı veyahut kağıt israfı olarak sınırlandırmaya alışığız. Halbuki israf, daha geniş bir kavram. Birkaç madde ile açıklamak gerekirse; din ve inanç alanında israf, bu konuyu iki ayrı boyutta ele almak mümkün, birincisi küfür ve şirktir bunun ikinci boyutu ise dinde aşırılıktır. Malumunuz 3 Aylar ve Ramazan geldiği zaman özellikle sanal medyada çok büyük bir tezvirat gelir. Eğer bir ibadeti bir defa yaparsanız yüz yıllık sevabı elde ettiğiniz anlamına gelecek ve daha nice şeyler. Hâlbuki dindarlığın özü, sevgili Peygamberimiz (S.A.V.) mübarek hayatıdır” dedi.

 

Afyonkarahisar’da görev yaptığı süre içerisinde yıl boyu oruç tutan insanlar gördüğünü ifade eden İl Müftüsü Şükrü Kabukçu: “Efendimizin hayatında böyle bir şey yok. Dolayısı ile elbette ki dinde israf konusu belki hepsinin başında. Bir diğeri ise yeme içme, giyim başta olmak üzere harcamadaki her türlü israf, zaman kullanımında israf bizim medeniyet tarihimizde Müslüman’ın bir adı da İbn-ül Vakittir zamanı iyi kullanan anlamındadır fakat hepimizin ortak problemlerindendir.  Sağlık ve ömürde israf,  sevgi ve nefrette israftır” diyerek sözlerini sonlandırdı.