AFRİN NEREDE? AFRİN NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Gözden kaçırmayın

Afyon'da bir otel daha açıldıAfyon'da bir otel daha açıldı

Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütü YPG, Türkiye'nin güney sınırını tehdit ederken, TSK'nın da bu noktada operasyon hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, konuya ilişkin Hatay ve Kilis'in tam karşısında yer alan Afrin'de her an operasyon başlatılacağının sinyali verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının hemen ardından, Afrin'in nerede olduğu ve Afrin'in Türkiye için öneminin ne olduğu merak edilerek sorgulanmaya başladı. Peki, Afrin operasyonuyla güney sınırının tamamen güvene alınmak istendiği Suriye'nin Afrin ilçesi nerede? ABD desteğiyle Afrin'de bulunan terör örgütü YPG'ye yönelik operasyonun hazırlıklarının sürdüğü bölge olan Afrin Türkiye için neden bu kadar önemli?

AFRİN NEREDE? AFRİN NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

 

İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi ve Gazeteci Dr. Bora Bayraktar, Afrin operasyonu ve Türkiye için önemini anlattı.

Afrin, Türkiye'nin terörle mücadelesi açısından son derece önemli bir nokta. Özellikle son dönemde PKK/PYD sızmalarının büyük ölçüde bu bölgeden olduğu anlaşılıyor. Afrin, Hatay'ın hemen yanı başında ve bu bölge Türkiye'nin terör örgütü kabul ettiği PKK'nın Suriye kolu PYD için bir lojistik ve harekat merkezi gibi çalışıyor. Geçtiğimiz hafta burada 243 yeni elemanın YPG'ye katıldığı duyuruldu. Sınırda geçtiğimiz hafta 5 canlı bomba yakalandığı daha sonra Gaziantep'te 8 canlı bomba ele geçirildiği biliniyor. Bu kişilerin de hep Afrin civarından sızdığı belirtiliyor. Dolayısıyla Afrin, Türkiye'nin sınır güvenliği açısından son derece önemli.



İkincisi bu bölge Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatıyla temizlediği bölgeyi de tehdit ediyor. Özellikle Azez'e yönelik saldırılar olduğunu görüyoruz. Ve El Bab'a doğru bu bölgeden zaman zaman baskı geldi. Dolayısıyla hem Fırat Kalkanı bölgesinin güvenliği hem de Türkiye'nin sınır güvenliği açısından önemli. Bunun ötesinde Suriye'deki iç dengeler açısından da son dönemde önem kazandığını söyleyebiliriz. Afrin'in bulunduğu nokta, Fırat Kalkanı ve İdlib arasında bir birleşme noktası. Eğer burası Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu'nun eline geçerse bu anlamda burada da bir bütünlük oluşacak. Bu da Suriye Barış müzakerelerinde Türkiye'nin desteklediği muhalefetin elini güçlendirecek. Bu açıdan Afrin, çok yönlü olarak önemli bir nokta.