SIRA
Kozmik Oda’daki “Devlet sırrı” nı sorun haline getirip belgeleri “dokunulmaz” ilan edenler, hangi hukuki gerekçelere dayanıyorlar, anlamak mümkün değil!
Meseleye önce analitik yaklaşalım, sonra hukuka bakarız.
Şimdi, bu sırlar; ya Devlet sırrıdır ya değildir.
Şayet Devlet sırrı değilse, bu gürültülerin hiçbir anlam ve değeri yoktur!
Ama bu sırlar eğer Devlet sırrı ise; Anayasa’da bulunan haklar ve sorumluluklar çerçevesinde yetkili kişilerin bu evrakları görebilmeleri hem gerekir, hem de en doğal haklarıdır.
Eğer bu sırları Devletin yetkilileri değil de, sadece Askerler görebileceklerse, o zaman bunun adı “Devlet sırrı” değil, “ASKERLERİN SIRRI” olur.
“Canım asker de Devletin yetkilisi değil mi?” deniyorsa, bakarız. Eğer biz, bir “Asker Devleti”nden söz ediyorsak buna söylenecek bir söz yoktur. Ama biz, bir “sivil devlet” ten, sivil otoriteye dayalı demokratik sosyal bir hukuk devletinden söz ediyoruz.
Şimdi bu “yetki” konusunda hukuk ne diyor ona bakalım.
Anayasa’ya göre;
• Cumhurbaşkanı, Ordu’nun Başkomutanı’dır.(Madde 104-11)
• Başbakan’a karşı, Genel Kurmay Başkanı yaptıklarından sorumludur.(Madde 117)
• Genel Kurmay Başkanı’nı ve Kuvvet Komutanları’nı Hükümet seçer ve Cumhurbaşkanı uygun görerek atar.(Madde 104-117/4)
• Yasama, Yürütme ve İdare (yani Devletin bütün organları ki, buna Genel Kurmay Başkanlığı ve ordunun bütün kademeleri dahildir) yetkili yargı ve idari merciler (C.Savcıları, Hakimler, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, TBMM) tarafından denetlenmekten ve gerekli kanun hükümlerine göre yargılanmaktan alıkonamazlar.( Madde 138)
Bu kadar açık ve kesin madde ve hükümler ortada iken, Devleti idare etmede birinci derecede görevli ve sorumlu olan makamları, adı ne olursa olsun –ister kozmik oda, ister kozmetik oda- herhangi bir odada olup bitenden habersiz kalmasını savunmak, ne hukuken ne de mantıken mümkün değildir.
Hele hele bu görevi hukuk çerçevesinde yetkili olarak yürüten hâkim ve savcılara “psikolojik baskı” yapmak veya “asimetrik harekât” uygulamak, tek kelimeyle zorbalıktır.
Çünkü, yine Anayasa’nın 138.maddesine göre;
Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler.
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.
Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisi’nde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz.
Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.
Bütün bu sayılanlara aykırı hareket etmek, suçtur.
Şimdi soralım;
Nasıl olur da, Genel Kurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları (veya bunların ast’ı durumundaki emri altındaki subaylar) Devlet için hazırladıkları bilgileri, belgeleri ve raporları kendileri görebilir ama bu komutanların üstl’eri, amirleri durumundakiler göremez?
Nasıl olur da, görevlerinde bağımsız olan hâkimler, hukuk devletinin gereğini yerine getirmek için yargıya intikal eden bir konuda elleri kolları bağlı kalabilir?
Nasıl olur da, adaleti ortaya çıkarmak için çalışan hâkim ve savcıların görevlerine kısıtlama getirilebilir, sınır çizilebilir?
Diyorlar ki: “Askerin işine hükûmet veya siviller ne karışır?”
Eğer, bir ülke “askeri rejim”le yönetiliyor veya bunu söyleyenler böyle bir yönetim arzu ediyorlarsa tamam, ama anayasal kurumların çalıştığı sivil bir yönetimde bu kadar ebleh bir soru sorulamaz!?
Genel Kurmay Başkanı dahil Komuta kademesindeki askeri bürokratlar, Hükümetin teklifi ve Cumhurbaşkanı’nın onayı ile tayin edilmiyorlar mı?
Bu askeri bürokratlarımız, her türlü tasarruflarından Millet adına TBMM’ne karşı sorumlu değiller mi?
Gerektiğinde atama makamınca görevden alınmıyorlar mı?
Herkes biliyor ki, Devlet sadece ordu demek değildir. Dolayısıyla “Devlet sırrı” diye nitelenen şeyleri, bu işlerden sorumlu olan Devlet yetkilileri görebilir, görebilmelidir. Hem sonra, göremeyecekleri belgelerin sorumluluğunu Anayasa niçin onlara versin ki?
Dünyanın hiçbir ülkesinde askeri bürokrasi, kendi yaptıklarından dolayı devlete karşı hesap vermez konumda değildir. Belki bugüne kadar Türkiye bu durumda idi, ama artık böyle olmamalı ve umarız böyle olmayacaktır.
Kanadoğlu’nun dediği gibi, yeri gelince cumhurbaşkanları da, başbakanlar da, hakim de, savcı da, asker de yaptıklarının hesabını bağımsız yargı önünde verebilmelidir, verecektir.
Kanadoğlu’na Allah mı söyletiyor ne?
Yakında sabık Cumhurbaşkanları Evren, Demirel ve Sezer’i de ifade vermek üzere mahkeme kapısında görebiliriz! Kim bilir belki de bu sırlar, onlar sayesinde daha net açığa çıkabilir!
BU PARALAR VARYA İŞTE ONLAR
Yorumu Ekleyen: PARACI MÜLAYİM
AKP LİLERE
afyonu hak etdiyi yere getiremiyenler utansın ve elinde imkanı olupda yapmayanlar birde afyonluyum demesin afyonun hakkı bu deyildir daha iyi olması lazim
Yorumu Ekleyen: dede
ak parti bırak artık bu işleri..
ak partililer bu ucuz siyaseti bıraksınlarda, afyon'a ne verebiliriz onun derdine düşsünler. hükümet ak partide, il genel meclisi ak partide, belediye ak partide... hala kalkmış mhp nin 10 yıl önceki iktidarında olanları eleştiriyor. ben 20 yaşındayım.. o günü hatırlamıyorum. sadece okudum.. ben şimdiye bakarım, ne var ne yok diye..
okuyorum ayrıca.. memleketi ak parti tam 7 yıldır yönetiyor. ve bu sene hazırlanan bütçenin 50 milyar lira açık vereceği belirtiliyor. yani tam 7 sene boyunca yönetmiş ama bir bütçeyi bile denkleştirememiş.. sonrada kalk ak partiye oy ver. bu ortamda ak partiye oy veren mutlak surette ak partiden nemalanandır. yoksa memleketin geleceğini düşündüğü için ak partiye oy vereceğini söylüyorsa kesinlikle yalancıdır..
Yorumu Ekleyen: mehmet taşdemir
afyonlu
sayın vekilim bu türklüklerinden utananlardan ALLAH uzak eylesin siz doğruların yanında olmaya devam edin seninleyiz hesap gününe az kaldı NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
Yorumu Ekleyen: AFYONLU
memleket
sayın vekıl bu afyon ıcın 1 dıkılı tasın varmı ametpaşalıları sorgusuz sualsız ceza evıde yatıran sız degılmısınız ve partılınız koray aydın deılmıkı şimdıde kalkmışsınız mıllıyetcılıkten bahsedıyorsunz bırakın bu işlerı de super emeklılıgın tadını cıkartın
Yorumu Ekleyen: ahmetpşalı genclık
Gerçek
Toplumlar LAYIK Olduğu idareci ile yönetilirler. Bu gerçek ATASÖZÜDÜR. Kimse kızmasın biz sen ben itişmeliği yaparken ilimizin geri kalmışlığı hala devam ediyor. Hizmet edenden Allah razı olsun.Ama güzel Afyonum Bunu hiç HAKETMİYOR.
Yorumu Ekleyen: işte öyle
AK-GENÇ'E ....
Afyonluların %60 dan fazlası akp'ye oy verdi. Sen de çok haklısın kardeşim. Bu sebeple şehrimiz aşırı drecede kalkındı. Bak Uşak'a, bak Eskişehir'e onlar İktidar nimetlerinden yararlanamadığı için geri kaldılar. Yaşa Afyon, çok yaşa.
Yorumu Ekleyen: Kâzım KOCABAŞ
ne gerek vardı
sayın akcan hizmetlerinize teşekkür ederim ama ışıklar çobanlar bolvadin yolu çokmu lazımdı çünkü afyonkarahisar ankarayolu vardı ayrıca afyonkarahisardan çay bolvadin emirdagdan ankara yolu vardı bu yolun amacı ne acaba çok düşündüm ama bir sonuca varamadım ayrıca afyonkarahisardan ışıklar çobanlar yoluda vardı bu yol neyin nesi acaba yolu ile
Yorumu Ekleyen: afyok grubu
boş laflar bunlar... herkes önce kendine baksn
partizanlık yapmışmış.gereğini yapmayan namertmişmiş..senin nasıl bi insan olduğunu görmek için ahireti bekleriz sen merak etme.seni de biliyo afyonlu sıkma canını sen.millet senden memnun olsaydı afyonun yarısı ak partiye değil sana verirdi zaten....
Yorumu Ekleyen: akgenç
AKP LİLERE
kimin nereli oldu belli ama bazılarının türk oldu bile şüpeli
Yorumu Ekleyen: dede
AKP LİLERE
akcanın nereli oldunu bilmezler cünkü kendilerinin nereli oldu belirsin
Yorumu Ekleyen: dere
her ıle bır akcan lazım
afyondan ne bakanlar cıktı cumurbaskanı cıktı soyle bır bakın akcan kadar memleketıne yatırım yapan bırı geldımı.afyonun cehresını degıstırdı.allah razı olsun allah basımızdan eksık etmesın.
Yorumu Ekleyen: turkmenoglu
övün
övün akçanınan aynı yerden oldugundan bizle övünüyoruz kardeşim yemin akçan kendi yolunu yapmamıştır buda milliyetçiliktir afyonun her yoklşunu yapmıştır hemde taş gibi şimdi yapılan bölünmüş yollara birde akçan zamanında yapılan yolları araştırın yemin size taş gibi her bakın çok kasaba biliyorum taş gibi asvat şimdi kabir gibi yapılan yollar allah akçandan razı olsun akçan gibi sefa vekiller gidecek daglar taşlar yol ollacak yalanlar bitecek yolsuzlul bitecek akçanınhemşerisi sevinsin biz ler afyonun bir köşesinden gurur duyuyoruz
Yorumu Ekleyen: övünün akçan kadar her vekil her bakan gerçek iş yapsaydı oto yolu havalanı işi aşı olurdu palavralar biterdi
BAKAN NERELİ TANIMIYOR
BAKANIN NERELİ OLDUĞUNU BİLMEYEN ŞAHIS ÖĞRENDE GEL BAKAN BOLVADİNİN HASI HASI ÖĞRENDİNMİ KEMERKAYALI DEĞİL OLDUMU ÇOKKKK ÇALIŞKAN
Yorumu Ekleyen: BAKANI ÖĞRENDE GEL
AKP LİLERE
bu susuz olan köy dogulu olsaydı hemen su işini hallederlerdi ve bizim millevekilleride canak tutardı
Yorumu Ekleyen: dede
AKCAN nereli
Sayın AKCAN Bolvadin/KEMERKAYA lıdır işin ilginç yanı bakanlığı zamanında Bolvadin KEMERKAYA arasındaki 10 km lik yolu bile yaptıramamıştır ki biz sayın AKCAN dan ne bekleyelim
Yorumu Ekleyen: BAKANA BAK
tartışma
BÖYLE BOŞ TARTIŞIPTA AFYON'UN GÜNDEMİNİ İŞGAL ETMEYE HİÇ KİMSENİN HAKKI YOKTUR.GEÇMİŞ GEÇMİŞTE KALDI.GELECEĞE BAKMALIYIZ.KİMİN İYİ KİMİN KÖTÜ OLDUĞU SEÇİMLERDE BELLİ OLUR.
Yorumu Ekleyen: AKÜLÜ
Afyon'a hizmet eden hemşehrilerimize madalya takmalıyız
Hepimiz kendi küçük dünyamızın sorunlarıyla baş edemezken içimizden birileriçıkıp bize,memleketimize geleceğimize dair kafa yorup emek harcayıp koşturuyorlar.Partiler birer vasıtadır.Önemliolan hangivasıtanın ne marka olmasından ziyade seçtiğimiz insanların bizim emanetimize ne kadar sahip çıktıkları ve samimiyetleridir.Ben bu tip tartışmaları 2 açıtan zararlı buluyorum.Hizmetleriyle öne çıkmış bu güzide insanları teşvik teğil tahkir edersek yerlerine gelecek iyiniyetli çalışkan insanlar bulmakta zorlanırız.Adını bilmediğimiz yada Jet Kubi gibi abiler onların yerini alır.. Diğer sebepse Altın yumurtlayan tavuğu (temsilde hata olmasın) kesmek zavallılığına düşmüş oluruz.Vatandaş belki amiyane muhalefet içinde olabilir ama parti adına belli köşeleri tutan insanların çok dikkatli olması lazım.Akcan hocayı yada Veysel hoca gibi insanları incitmek onları seven insanlarıda incitir.Siyaset basiretimizi bağlamasın vicdanlarımızı körleştirmesin...
Yorumu Ekleyen: muhterem durmuş
hayret
afyonlu eski bakan,kendi memleketine fazla para gönderdi diye,,,hemde kendi memleketlisi,iktidar partili hemşerisi tarafından eleştiriliyor.Vaybe bu günleridemi görecektik..
Yorumu Ekleyen: afyonlu
birkaç km çevre yolunu bitiremedi
Akcan efendi, hem de bu işlerden sorumlu bakandı. bunları başımızdan Allah esirgesin.
Yorumu Ekleyen: Beytullah Akarca
Akcan'ın kabahati neymiş?
Aynı suçlamayı Mecliste Kamer GENÇ'te yapmıştı. AKCAN'I "depremi bahane ederekten, Afyon ve köylerine fazla para yollamakla " suçlamıştı. Üstelik AKÇAN para gönderirken parti ayırımı da yapmamıştı. Şimdi ise yapılıyor. Kamer GENÇ isyanda haklı. Afyona para fazladan gelirse Tunceli'ye giden para azalacak. Afyona fazladan para verilmesine isyan etmesi, suçlaması normal. Fakat Afyonluları anlamak zor. Gördüğüm kadarıyla günümüzde AKCANI Afyonlularda "depremi bahane ederek, Afyona fazla para yollamakla" suçluyor. Acaba diyorum.. Afyonlular çok mu dürüst?
Yorumu Ekleyen: Ahmet Refik
Akcan'ın kabahati neymiş?
Aynı suçlamayı Mecliste Kamer GENÇ'te yapmıştı. AKCAN'I "depremi bahane ederekten, Afyon ve köylerine fazla para yollamakla " suçlamıştı. Üstelik AKÇAN para gönderirken parti ayırımı da yapmamıştı. Şimdi ise yapılıyor. Kamer GENÇ isyanda haklı. Afyona para fazladan gelirse Tunceli'ye giden para azalacak. Afyona fazladan para verilmesine isyan etmesi, suçlaması normal. Fakat Afyonluları anlamak zor. Gördüğüm kadarıyla günümüzde AKCANI Afyonlularda "depremi bahane ederek, Afyona fazla para yollamakla" suçluyor. Acaba diyorum.. Afyonlular çok mu dürüst?
Yorumu Ekleyen: Ahmet Refik
afet konutları
sayın ak partililer iscehisara da afet konutu yapıldı afet yardımı da aldı. o zamanki başkan ismail bayram dyp li idi. Şimdi ak parti belediye başkanı. Dolayısıyla ak partili ismail bayramada sayın bakan tarafından afet yardımı verildi.inanmazsanız ismail bayrama sorun. Sayın bakandan allah razı olsun.
Yorumu Ekleyen: alperen öztürk