7. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Fuarı açılış törenine Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Milletvekilleri Ali Özkaya ve Hatice Dudu Özkal, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak,  İl Müdürleri, Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri ile tarımla uğraşan çok sayıda vatandaşlar katıldı.

 

143 adet firmanın katılımı ile gerçekleşen 7. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Fuarında Tarımsal Mekanizasyon ve teknolojileri, gübreleme ve tohumlama makinaları, traktörler, ekim makinaları, pulluklar, mibzerler, sebze meyve makinaları, sera ve teknolojileri, su ve sulama teknolojileri, gübreler, zirai ilaçlar, tohum, fide, fidan ve bahçecilik, çiçekçilik teknolojileri, ekolojik tarım ve hayvancılık üretim makinaları gibi konular fuar kapsamında yer almaktadır.

 

Açılış töreninde bir konuşma yapan Mustafa Tutulmaz; “İlimiz son günlerde epey hareketli günler geçiriyor. Bildiğiniz gibi 6 gün süren Zafer Haftası etkinliklerinin ardından Kurban Bayram etkinlikleri, dün İstanbul’da başlayan Afyonkarahisar Tanıtım Günleri etkinlikleri, bugün başlayan Tarım Makinaları Fuarıyla ve yine 1 hafta sonra açılacak diğer Hayvancılıkla ilgili Fuarla gerçekten adına, şanına yakışır şekilde hareketli günler geçiriyor. Aslında bu ilimizin geldiği noktayı bize açıkça ifade etmektedir, göstermektedir. Aynı anda benzer alanlarda ekonomik faaliyetlerimiz etkin bir şekilde devam etmektedir. İlimiz her geçen gün bu potansiyelini yansıtmaya başladı. Bu fuarlar bunun önemli bir göstergesidir. Bugüne kadar termaliyle, mermeriyle ünlü olan ilimiz son zamanlarda artık spor alanındaki gelişmeler ve fuarlarıyla ünlü olmaya başladı. Aslında bulunduğumuz coğrafi konum itibariyle bu tür Fuar etkinliklerinin çekim merkezi olabilecek konumdayız. Etrafımızda günü birlik gidilip gelinecek otuza yakın il bulunmaktadır. Bu ilimiz için büyük bir avantajdır. İnşallah hızlı tren de önümüzdeki yıldan itibaren çalışmaya başlarsa artık Afyonkarahisar’ın bir fuar merkezi olması yönünde her türlü alt yapı hazırlanmış olur. Fuar merkezimizi de kısa sürede faaliyete geçirerek, fuarların anlamına uygun yapılmasına imkân sağlamış oluruz. Ancak bu şartlarda da yine çok güzel bir etkinlikle karşı karşıyayız. Her geçen gün tarımın ekonomiye katkısı gelecek açısından stratejik bir konum olarak ifade edilmektedir. Tarımla ilgili gelişmeleri tarım makinaları ile verimli hale getirmek işte bu tür yenilikleri çiftçilerimizin anında uygulamasıyla ortaya çıkacaktır. Şunu biliyoruz, geçmişte atalarımız da söylüyordu: “Alet işler, el övünür” diye. Alet olduğu ve alet iyi işlediği müddetçe tarım yapmak da kolay olacaktır. Bu alanda çalışan çiftçilerimizde, hayvancılıkla uğraşan köylülerimizde kendilerini daha mutlu hissedecektir. Çiftçilik onlara zor gelmeyecektir. Ben kendim de çiftçilikle büyüyen bir kişi olarak geçmişte her türlü iş neredeyse bizzat çalışmayla yapıldığı için, elle yapıldığı için yorucu oluyordu. Ancak bugün traktörler neredeyse hiç terlemeden, herhangi bir toz üzerine gelmeden tarlaya gidip gelecek imkânı sağlayacak konumda. Çok modern bir şekilde bu tür aletler kullanıldığı şekilde müddetçe çiftçilik de daha çekici bir hale gelecektir, üretimde daha fazla artacaktır. Bu fuarın oluşmasında emeği geçen herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bu tür fuarların sayılarının 7’den 77’ye kadar devam etmesini arzu ediyorum. Hepinizi Allah’a emanet ediyorum. Hoşça kalın diyorum.” dedi.

 

Konuşmaların ardından Vali Mustafa Tutulmaz ve protokol üyeleri tarafından fuarın açılışı gerçekleştirilerek, başta traktörler olmak üzere diğer tarım aletlerinin bulunduğu stantlar gezilerek, yetkililerden bilgiler alındı.