Farklı coğrafyaların gençlerini Türkiye’de buluşturarak dünya toplumlarının birbirlerini tanımalarına da olanak sağlayan program kapsamında 18 farklı ülkeden ilimize gelen 22 öğrenci Vali Mustafa Tutulmaz’ı makamında ziyaret etti.

 

İlimizdeki ziyaretleri sırasında misafir öğrencilere rehberlik eden ve ziyaret hakkında bilgiler veren AKÜ Türkçe Öğretimi Merkezi Müdürü Prof. Dr. Celal Demir; ”Yunus Emre Enstitüsü 54 ülkede Türk Kültür Merkezleri vasıtasıyla Türkçe kursları veriyor. Bu kurslara katılan ve başarılı olan öğrenciler pratiklerini artırmak için seçilerek Türkiye’ye geliyor. Öğrenciler Türkiye’deki üniversitelere teslim ediliyor ve ziyaretler gerçekleştiriyorlar. 3 hafta süren ziyaretleri sırasında öğrenciler gün içerisinde öğleye kadar Türkçe dersi alıyor, sonrasında kültür gezileri yapıyor. Öğrenciler 4. Haftada İstanbul’da da devletimizin misafiri olarak ağırlanacaklardır” diye konuştu.  

 

Türkiye Birçok Farklı Kültürü Barındıran Bir Ülke

 

Ziyarette öğrencilere hitaben konuşan Vali Mustafa Tutulmaz ise: “Anadolu coğrafyası çok farklı kültürlere ev sahipliği yapmış, aynı zamanda şuanda da çok farklı kültürlere komşuluk yapmaktadır. Avrupa’ya baktığımızda birbirine çok yakın kültürler vardır. Bizim bulunduğumuz coğrafya ise daha farklıdır. Kuzeyde, güneyde, doğuda her bir bölgede farklı kültür ve coğrafya vardır. Tarihten gelen farklı kültürleri de taşıyoruz. Bu farklılıklar Anadolu’nun karakteridir. Anadolu’da farklı kültürlere sahip kişiler komşudur ve yıllardır da birlikte yaşarlar. Tarih boyunca Türkler hiç devletsiz kalmamıştır. Bir devlet yıkılırken hemen bir başkası kurulup devam etmiştir. Devletsiz kalmayan çok az toplumlardan birisiyiz. Avrupa’da gitmediğim ülke neredeyse yok. Oradaki izlenimlerimi aktaracak olursam, orada şehirler birbirinin kopyasıdır. Farklılık hissettiren çok az yer vardır. Ama Türkiye her bakımdan çok daha farklıdır. Her ilin kendine has dokusu, kendine has lezzeti, kendine has kültürü vardır. Afyonkarahisar’da iklimlerin ve kültürlerin kesiştiği bir il konumundadır. Bu sebeple çok farklı kültürel özelliklere sahiptir. Hepiniz İlimize hoş geldiniz” dedi.

 

Ziyaret sonunda Vali Mustafa Tutulmaz ile birlikte hatıra fotoğrafı çektiren öğrenciler, ziyaretlerini tamamladı.