Afyonkarahisar Belediyesi'nin katkılarıyla Afyonkarahisar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Necla Şahin ve öğrencileri tarafından hazırlanan "15 Temmuz Genç Şehitler, Kadın Şehitler ve Kadın Gaziler Akrostişli Şiir Antolojisi" kitabı Taş Medrese'de düzenlenen programla tanıtıldı.

Gözden kaçırmayın

AKÜ Mühendislik Fakültesi'nde AKÜ Mühendislik Fakültesi'nde

    Kültürel yayınlara desteğini sürdüren Afyonkarahisar Belediyesi, 15 Temmuz şehit ve gaziler adına çok özel bir esere daha katkı vererek, edebiyat dünyasına kazandırdı. Afyonkarahisar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Necla Şahin ve öğrencileri tarafından hazırlanan "15 Temmuz Genç Şehitler, Kadın Şehitler ve Kadın Gaziler Akrostişli Şiir Antolojisi" kitabı, Afyonkarahisar Belediyesi'nin katkılarıyla basılarak, okurların beğenisine sunuldu. Taş Medrese'de düzenlenen tanıtım programına, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Baro Başkanı Turgay Şahin, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Musa Dinçgez, Belediyle Özel Kalem Müdürü Mehmet Savaş, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık, akademisyenler, yazarlar, gazeteciler ve Afyonkarahisar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri ile çok sayıda okur katıldı. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban döneminde basılan 40., Afyonkarahisar Belediyesi tarihinde ise 52. kültür yayını olan  kitabın tanıtım programı, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Necla Şahin tarafından hazırlanan 15 Temmuz'da yaşananların anlatıldığı gösterimin izlenilmesiyle başladı.

 

                "İSİMLERİNİ TARİHE KAZIMAK İSTEDİK"

 

                Daha sonra kitabına dair açıklama yapan Necla Şahin, desteklerinden dolayı Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'a teşekkür ederek, "15 Temmuz gecesi sahneye millet çıkmış ve ülkenin kaderini karanlığın elinden çekip almıştır. Bir ruh olarak sahaya inen milletin etten ve kemikten eli, ayağı, yumruğu ve pençesi de işte bu gece şehit düşen veya gazi olan erkeklerimiz, kadınlarımız gençlerimiz ve yaşlılarımızdır. Türk Milleti 15 Temmuz gecesi yapılan darbe girişiminde 248 şehit vermiş ve binlerce ferdi de gazi olmuştur. Ülkenin dört bir yanında tüm vatandaşlar vatanına ve bayrağına sahip çıkmak için meydanlara inmiş, tanklarla, ağır silahlarla ve uçaksavarla yapılan saldırılara çelik gibi yürekleri, sarsılmaz imanları ve ellerinde taşıdıkları bayraklarıyla karşı çıkmışlardır. O gece bütün millet bir kahramanlık destanı yazmış, bu vatanın, hainlere bırakılmayacağının dersini tüm dünyaya öğretmiştir. Yaşananları kelimelerle anlatmak mümkün değildir. Belki tarih, yaşadığımız bu olağanüstü serüveni kaydedecek ve gelecek nesillere aktaracaktır. Kahramanlık destanlarının hafızalara en kolay kazınanı, en zor unutulanı, şiir formunda olanlardır. Aziz Türk milletinin binlerce yıl unutamadığı destanlar da şiir formundadır. İşte bu nedenle bu kahramanların adlarını tarihe kazımak için 15 Temmuz'un genç şehitlerine, kadın şehit ve gazilerine isim ve soy isimlerini veren akrostişli şiirlerden ve biyografilerinden oluşan bir antoloji hazırladık." dedi.

 

                "KİTAP ÜÇ AYRI BÖLÜMDEN OLUŞUYOR"

 

                Kitabın üç ayrı bölümden oluştuğunu belirten Şahin, "Bu antolojiyi oluştururken bir sınırlandırma yapmak, bir çerçeve çizmek gerekiyordu. Çalışmayı kız öğrencilerle birlikte yaptığımız için kitabımızda genç şehitlere, kadın şehit ve gazilere yer verdik. 15 Temmuz gecesi 10 kadın şehidimiz vardı. Hepsinin biyografilerini hazırlayıp isim ve soy isimlerini veren şiirler yazdık. Yine o gece büyük kahramanlık gösteren, görüntüleriyle medyada büyük yankı uyandıran 7 kadın gazimizin de biyografilerini hazırladık, isim ve soy isimlerini veren şiirler yazdık. Kadın şehit ve gaziler, kitabımızın 3. bölümünü oluşturdu. O gece henüz lise çağlarında olan 8 genç şehidimiz vardı. Antolojiyi hazırlayanlarla aynı yaşta olup vatan için can vermiş bu şehitlerimiz de kitabımızda yer aldı. Hepsinin biyografilerini hazırlayıp isim ve soy isimlerini veren şiirler yazdık. Genç şehitler, kitabımızın 2. bölümünü oluşturdu. Antolojide belirlenen çerçeve dışında olmasına rağmen 15 Temmuz darbe girişiminin seyrini değiştiren ve o gecenin sembol ismi olan Ömer Halisdemir'i de antolojiye dâhil ettik. Biyografisiyle birlikte kendisine 3 akrostişli şiir yazdık. Ömer Halisdemir ise kitabımızın birinci bölümünü oluşturdu" diye konuştu.

 

                "ŞİİRLERİN ALTINA İSİMLERİMİZİ YAZMADIK"

 

                Kitapta toplam 26 kişi için yazılan biyografi ve 30 şiir yer aldığını kaydeden Şahin, Ömer Halisdemir'in 30 kurşunla şehit edildiğine atıfta bulunmak için kitabı 30 şiirle sınırlandırdıklarını vurguladı. Biyografileri hazırlarken 'geniş zamanlı' bir anlatım kullandıklarını dile getiren Şahin, şöyle devam etti: "15 Temmuz kahramanlarının isimlerinin sonsuza kadar yaşaması ve her zaman hatırlanması için bu anlatımı tercih ettik. Şiirlere isim verirken ve şiirin ana duygusunda kahramanlarımızın hayat hikâyesini ve o gece yaptıkları kahramanlıkları da anlatmaya çalıştık. Şiirlerin altına isimlerimizi yazmadık. Çünkü şiirler hem tek bir kalemden çıkmamıştı hem de isimlerimizin şehit ve gazi adlarının önüne geçmesini istemedik. Şiirleri yazmadan önce şiir sanatının önde gelen isimlerinin kitaplarını okuduk. Bundaki amaç büyük sairlerden ilham almak, şiir zevk ve estetiğini geliştirebilmekti. Bazı şiirleri, bu şairlerin şiirlerine nazire olarak yazdık. İlham alınan ve nazire olarak yazılan şiirleri dipnotta belirttik. Şiirlerinden ilham aldığımız şairler Necip Fazıl, Erdem Bayazıt, Nurullah Genç gibi Türk edebiyatının önde gelen, şiirleri ile iz bırakmış duruşlarıyla ve fikirleriyle gönülleri fethetmiş sanatçılarıdır. Bu vesileyle hem bu isimleri yâd etmeyi hem de genç nesillere tanıtmayı amaçladık. Amatör bir ruhla hazırladığımız biyografi ve akrostişli şiirlerden oluşan bu antoloji ile şehit ve gazilerimize olan minnet borcunu bir nebze olsun ödemeyi, onların isimlerini zihinlere ve kalplere altın harflerle kazımayı amaçladık. Bu tanıtım programı vesilesiyle kitabımızı basan, yayımlayan Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Çoban'a, himayeleri ile bizi cesaretlendiren İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Metin Yalçın'a, katkılarını esirgemeyen değerli eşim Turgay Şahin'e  ve öğrencilerime çok teşekkür ederim"

 

                "ÇOK GÜZEL BİR ESER HAZIRLANDI"

 

                Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise Afyonkarahisar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Necla Şahin ve öğrencilerinin, Milli Eğitim Müdürümüz Metin Yalçın'ın destekleriyle çok güzel bir eser hazırladıklarını, Belediye olarak sadece basım olarak destek verdiklerini söyledi. Bu eserin, sadece ilimize değil, ülkemize ve Türk Edebiyatı’na kazandırıldığını kaydeden Başkan Çoban, "Normal şiire göre akrostiş şiir yazmak daha zordur. 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit veya gazilerimize ithafen vurgulamak daha da zor.  Necla Hanım ve öğrencileri bu işi başarmışlar. Şiirlerin bir kısmını okudum, gerçekten profesyonellere taş çıkartır anlayışla yazılmış. Şiirlerde ilham çok önemli. Konu 15 Temmuz olunca insanlar çok duygulanıyor, içtenlikle bu işe sarılıyor. Duygusallık ve içtenliğin neticesinde öğrencilerimiz değerli öğretmenleriyle birlikte bu eseri ortaya çıkarmışlar. Tüm öğrencilerimizi kutluyor, onları yetiştiren öğretmenlerimize şükranlarımı sunuyorum." dedi.

 

                "EMEĞİ GEÇENLERİ CANI GÖNÜLDEN KUTLUYORUM"

 

                Bu eserin, bir proje okulundan çıkmasının da ayrı bir güzellik olduğunu belirten Başkan Çoban, "Sadece edebiyat ve şiir de değil, müspet bilimlerde ve sosyal alanlarda da öğrencilerimizin başarısını arttırmasını temenni ediyorum. Allah, bu millete ve tüm dünya milletlerine 15 Temmuz gibi ahlak dışı, hukuk dışı, ihtilal teşebbüsleri yaşatmasın. Bu niyette olanları da yerin altına gömsün. Türk Milleti, 15 Temmuz’da tüm dünyaya ihtilale karşı sivil inisiyatifi, direnişi ortaya koyarak örnek oldu.  Artık dünyada az gelişmiş ülkelerde bile bu tür darbe teşebbüsü içerisine girecek olanlar, sivil halktan gelebilecek karşı direnişi hesap edebileceklerdir. Ona göre de bu tür girişimlerde bulunmayacaklardır. Emeği geçenleri canı gönülden kutluyorum. Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü personeline de teşekkür ediyorum" diye konuştu.

 

                Yapılan konuşmaların ardından, Afyonkarahisar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Necla Şahin ve öğrencileri, tanıtım programına katılanlara imzasız olarak kitabını dağıtımını gerçekleştirdi.