Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu küresel ısınma, iklim değişikliği, çölleşme ve kuraklığın günümüzün en önemli küresel sorunlarından olduğunun altını çizerek “Çölleşme, arazi tahribatı ve kuraklık sadece çevresel problem olmayıp, ekonomiyi, güvenliği ve kalkınmayı da olumsuz yönde etkiliyor. Bugün 110 ülkede yaklaşık 1,5 milyar kişi tehdit altında” dedi.

“Geleceğimize Yönelik Projeleri Hayata Geçiriyoruz”

 

Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansı (COP 12) Dönem Başkanı olan Bakan Prof. Dr. Eroğlu, yerkürede 4 milyar hektardan fazla alanı ve 110’dan fazla ülkede yaklaşık 1,5 milyar kişiyi tehdit eden arazi bozulumu, çölleşme ve kuraklığın bütün ekosistemleri etkilediğini ifade etti.               

 

Ülke olarak günü kurtarıcı politikalar ve geçici önlemler almak yerine kalıcı, etkin projeleri hayata geçirdiklerini dile getiren Bakan Prof. Dr. Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Dünyada her yıl 250 milyondan fazla insan doğrudan çölleşme ve kuraklıktan etkileniyor. Çölleşme ve kuraklık ülkemizin de bir gerçeğidir. Bu gerçeği temel alan ve bütün sektörleri içeren etkin bir mücadele için eylem planı ve projelerimizi hayata geçiriyoruz. Küresel ısınma, iklim değişikliği ve çölleşmenin etkilerinin en aza indirilmesinde orman varlığının artırılması, bozuk orman alanlarının iyileştirilmesi, toprağın korunması ve erozyonla mücadele edilmesi alınacak en önemli tedbirler arasındadır.”

 

 

HEDEF, 2023’TE ORMAN ALANINI YÜZDE 30’A ÇIKARMAK

 

Dünyada orman varlığı sürekli azalırken Türkiye’nin orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Ülkemizde 2002 yılında 20.8 milyon hektar olan orman alanını şu anda 22.3 milyon hektara çıkardık. Son 14 yılda 3.7 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Bu çalışmalar neticesinde Türkiye’nin orman alanı 1.5 milyon hektar arttı. 2023 yılına kadar orman alanımızı yüzde 28’den yüzde 30’a çıkartmayı ve dünyamızdaki her insan için bir adet olmak üzere 7 milyar fidanı toprakla buluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

 

Ayrıca Bakan Prof. Dr. Eroğlu “1970’li yıllarda erozyonla taşınan toprak miktarı 500 milyon ton iken, son yıllarda yaptığımız başarılı çalışmalar sonucu bu rakamı 168 milyon tona indirdik. 2023 yılında ise erozyonla taşınan toprak miktarını 130 milyon tona düşürmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

 

“Türkiye, Stratejik Projelere İmza Atıyor”

 

Ülke genelinde çölleşme ve erozyonla daha etkin mücadele edilebilmesi maksadıyla sorunları kapsamlı bir strateji ile çözmeye çalıştıklarını anlatan Bakan Prof. Dr. Eroğlu, şu bilgileri verdi:

 

“Su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir yönetimiyle ilgili ‘Ulusal Havza Yönetim Stratejisi’ni hazırladık. Söz konusu stratejiyle, bu alanlarda alınan uzun vadeli kararlara ve yatırım programlarına rehberlik sağlamak, farklı kurumlarca yürütülecek çalışmaların eşgüdümlü ve bütünleşik olarak gerçekleşmesi sağlanacak. Ayrıca Çölleşme ile Mücadele Ulusal Stratejisi (2013-2023) ve Ulusal Eylem Planı hazırlandı. Bu çalışmaları daha da ileri götürmek gayesi ile Bakanlığımızın koordinatörlüğünde ilgili kurum ve kuruluşlar ile birlikte 2013-2017 yıllarını kapsayan Erozyonla Mücadele Eylem Planı, Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı, Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı ve Maden Sahaları Rehabilitasyon Eylem Planlarını hazırlayarak uygulamaya koyduk. Son 14 yılda 411 baraj inşa ederek, vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Özellikle su politikalarını ve suyun akılcı kullanımı konusunda büyük hamleler gerçekleştirdik.”